8+1 ιστορίες Ελληνικών τραγουδιών

2022-09-16

Ιστορίες αγαπημένων τραγουδιών.

Δε ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά αγαπάω τη μουσική. Και ειδικότερα, αγαπάω την Ελληνική μουσική (εντάξει, ακούω και ξένη μουσική μη νομίζετε. Θα υπάρξουν και αφιερώματα στο μέλλον).

Τόσα χρόνια, με τη φλόγα της δημοσιογραφίας να έχει ήδη ανάψει μέσα μου, όταν άκουγα κάποιο τραγούδι, δεν έμενα μόνο στο να επευφημώ ή να εκφράζω την κριτική μου για κάποιο τραγούδι. Όχι. Έβλεπα και τους αφανείς ήρωες πίσω από ένα τραγούδι: τους στιχουργούς, τους συνθέτες και πάει λέγοντας. 

Που κολλάει όλο αυτό με τον τίτλο του άρθρου;

Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται. Μια από τις ασχολίες μου, είναι και να ψάχνω τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα αγαπημένα μας ελληνικά τραγούδια.

Κάτι που έκανα και σήμερα!

Έκατσα και έψαξα 8+1 ιστορίες τραγουδιών που αγαπάμε και όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει κάποια στιγμή. Τραγούδια αγαπημένα, με όμορφες ιστορίες από πίσω!

Πάμε να ταξιδέψουμε λοιπόν!

1) Ρόζα

Και ξεκινάμε με το προσωπικό, αγαπημένο μου τραγούδι. Το τραγούδι που σημάδεψε την καριέρα του άρχοντα Δημήτρη Μητροπάνου.

Τη Ρόζα.

Το 1996, κυκλοφορεί ο καλύτερος δίσκος του Δημήτρη Μητροπάνου, με τίτλο "Στου αιώνα την παράγκα". Στο δίσκο περιέχεται και η Ρόζα, που είχε γραφτεί από τον ποιητή Άλκη Αλκαίο.

20 χρόνια πριν, το 1976, ο Θάνος Μικρούτσικος αναλαμβάνει να μελοποιήσει το τραγούδι. Μένοντας, τότε, σε μια πολυκατοικία, είδε την έμπνευση να του έρχεται αστραπιαία, με την ώρα, όμως, να είναι περασμένη και, έτσι, ακατάλληλη για ηχογράφηση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, μη θέλοντας να ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (ένα εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να 'πνίγει' τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι. 

Έτσι, η Ρόζα ηχογραφείται, μένοντας, όμως, στα αζήτητα, μιας και η κακή ηχογράφηση του τραγουδιού δεν έλκυε τους τραγουδιστές. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το είχε απορρίψει και η Χάρις Αλεξίου!

Όλα όμως, μέχρι το 1996. Εκείνη την περίοδο, ο παραγωγός Ηλίας Μπενέτος και ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντούν τον Θάνο Μικρούτσικο για να βρουν τραγούδια για τον επερχόμενο δίσκο. 

Όταν έφτασαν στη Ρόζα, λόγω και της κακής ηχογράφησης, ο Μικρούτσικος ήταν έτοιμος να το προσπεράσει. Να, όμως, που του έπιασε το χέρι ο Ηλίας Μπενέτος, λέγοντας του:
"Άστο να το ακούσω!"

Ενώ συνέχισε λέγοντας του:
"Είσαι σοβαρός; Αυτό είναι το τραγούδι!"

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

2) Σαν σταρ του σινεμά

Και συνεχίζουμε, λοιπόν το ταξίδι μας, φτάνοντας στο 1985 και το τραγούδι "Σαν σταρ του σινεμά".

Ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο τραγούδι της ελληνικής ροκ μουσικής! Όλοι έχουμε μιλήσει για εκείνη τη σταρ του σινεμά.

Ποια ήταν, όμως, εκείνη;

Όλα ξεκινούν περίπου 37 χρόνια πριν, όταν ο Νίκος Ζιώγαλας αφήνει τη Βέροια και μετακομίζει στην Αθήνα.

Εκεί, πιάνει δουλειά στο μπαρ Λούκι του Αλέξη Γκόλφη. Θρυλικό μπαρ της εποχής, που απαθανατίστηκε έξοχα στο τραγούδι των Αδελφών Κατσιμίχα "Μια βραδιά στο Λούκι". Εκεί σύχναζαν σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού ροκ, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος και η Γιόλα Αναγνωστοπούλου. Σε εκείνο το μπαρ, λοιπόν, στο "Λούκι", ο Νίκος Ζιώγαλας δουλεύει στην μπάρα και σερβίρει ποτά.

Η "Σταρ του Σινεμά" ήταν μια κοπέλα που δουλεύει επίσης εκεί. Ο Νίκος, την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και όταν τα βράδια την βλέπει να έρχεται, να κατεβαίνει τις σκάλες για να πιάσει δουλειά αναστατώνεται τόσο πολύ, ώστε του πέφτουν τα ποτήρια. Το περιγράφει στον παρακάτω στίχο:

Τι να `ναι αυτό που ξαφνικά μ' αναστατώνει

όταν τα πόδια σου προβάλλουν στα σκαλιά

χάνω τον έλεγχο και κάνω χίλια λάθη

τ' αφεντικό τη γράφει τη ζημιά

Όπως θα πει και ο ίδιος ο Νίκος Ζιώγαλας, χρόνια μετά, στην ιστοσελίδα Iefimerida:

"Δούλευα τότε μπάρμαν στο μπαρ Λούκι. Η κοπέλα δούλευε στα τραπέζια, σερβιτόρα. Εγώ την ερωτεύομαι πολύ, και μια νύχτα της εξομολογούμαι τον έρωτά μου, οπισθοχωρεί αυτή ξαφνιασμένη, και τρώω τη χυλόπιτα.

Δεν το περίμενα, γιατί νόμιζα πως είχα ψυχολογήσει την κατάσταση, όμως έπεσα πολύ έξω. Δεν ήθελε με τίποτα. Μετά τη δουλειά, πήγα στο σπίτι και έγραψα κατευθείαν το τραγούδι. Τελικά η χυλόπιτα μου βγήκε σε καλό γιατί έγραψα αυτό το τραγούδι. Και την ευχαριστώ πάρα πολύ..."

Στην ερώτηση για το όνομα της κοπέλας, εκείνος θα πει:

"Δεν την ξαναείδα από τότε. Το μόνο που θυμάμαι, το όνομά της, Φανή. Φανή και ήταν από την Κοζάνη... Καλή της ώρα όπου κι αν είναι.."

3) Για κάποιο λόγο

Αγαπημένος Νίκος Οικονομόπουλος, στο αγαπημένο τραγούδι για "Για κάποιο λόγο", σε στίχους της δασκάλας στο είδος της, Ελένης Γιαννατσούλια, και μουσική του απίστευτου Γιώργου Σαμπάνη.

Όπως συνέβη και με τη Ρόζα, έτσι και τώρα, ίσως είναι καρμικό κάποια τραγούδια να απορρίπτονται στην αρχή, περιμένοντας έναν συγκεκριμένο ερμηνευτή για να γίνουν επιτυχίες.

Έτσι και τώρα, το τραγούδι θα δεχόταν απορρίψεις, πριν φτάσει, εν τέλει, στα χέρια του Νίκου Οικονομόπουλου, που το απογείωσε!

Τι συνέβη, όμως;

Γύρω στο 2015, η Ελένη Γιαννατσούλια πηγαίνει στον Γιώργο Σαμπάνη το τραγούδι, και εκείνος, με μαεστρία, γράφει μια πολύ όμορφη μουσική, έτοιμη να αγαπηθεί από τον κόσμο.

Όμως, όσο και να προσπάθησαν, πολλοί τραγουδιστές απέρριψαν το τραγούδι. Γιατί;

Λόγω του κουπλέ (των στίχων πριν το ρεφρέν)! Ναι. Πολλοί τραγουδιστές απέρριψαν το τραγούδι επειδή ήταν χαμηλά ως προς την μουσική τα κουπλέ!

Έτσι, το τραγούδι έμεινε στο συρτάρι, μέχρι που έφτασε στα χέρια του Νίκου Οικονομόπουλου. Ο Γιώργος Σαμπάνης, έτοιμος να ακούσει για μια ακόμα απόρριψη, βλέπει τον ερμηνευτή να εκφράζει τη χαρά του που είχε στα χέρια του ένα τέτοιο τραγούδι!

Και έτσι, απογείωσε το τραγούδι, με τα κουπλέ να κλέβουν την παράσταση!

Εντάξει, και το ρεφρέν για να μη το αδικήσω.

4) Αγάλματα

Ερχόμαστε στο 2002, με τον Νότη Σφακιανάκη να κυκλοφορεί το δίσκο "Ας μιλήσουν τα τραγούδια". Εκεί, θα βρίσκεται και το άκρως ερωτικό τραγούδι "Αγάλματα".

Το τραγούδι είναι σε στίχους του καταξιωμένου στιχουργού Νίκου Βαξαβανέλη, ο οποίος, το 2019, στην κάμερα της εκπομπής "Happy Day", είχε αποκαλύψει την ιστορία του τραγουδιού, αναφέροντας:

"Τα "Αγάλματα" του Νότη Σφακιανάκη τα έγραψα μετά από τσακωμό με τη γυναίκα μου. Όταν τα βρήκαμε φιληθήκαμε έξω από ένα μαγαζί και μου είπε θα ήθελα να γινόμασταν αγάλματα τώρα. Ε, πήγα σπίτι και έγραψα το τραγούδι".

Ένας τσακωμός οδήγησε τελικά σε ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο ερμηνεύεται μέχρι και σήμερα!

5) Απαγορευμένο

Αγαπημένη Άννα Βίσση, στο τραγούδι που θυμάμαι να το ακούω όταν ήμουν 6 (!) χρονών, το "Απαγορευμένο".

Έτος 2008. Η Βίσση ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο της δίσκο με τίτλο "Απαγορευμένο", σε στίχους της αγαπημένης Ελεάνας Βραχάλη.

Στο δίσκο, εκτός από τη μεγάλη επιτυχία "Στην πυρά", υπάρχει και το ομώνυμο τραγούδι, που έδωσε το όνομα του στον τίτλο.

Για την ιστορία του τίτλου, η Ελεάνα Βραχάλη είχε δηλώσει στην εκπομπή "Καλύτερα δε γίνεται" της Ναταλίας Γερμανού, και συγκεκριμένα στη στήλη "Θυμάσαι":

"Η μουσική ήταν τότε σε ένα cd που μου είχε δώσει τότε η Άννα Βισση με τρεις μουσικές του Patric Leonard. Για κάποιο λόγο με βασάνιζε μέρες η μελωδία.

Ένα απόγευμα κλείστηκα στο δωμάτιό μου και άρχισα να κλαίω χωρίς λόγο, και γράφω "Το απαγορευμένο". Έστειλα μήνυμα στην Άννα και της είπα έχω κάτι που θέλω οπουδήποτε να δεις. Μου απάντησε πως είναι στο νοσοκομείο, είχε πάθει κάτι σαν υπερκόπωση.

Την επόμενη ημέρα μου είπε "Σε μια ώρα έχουμε στούντιο". Βγήκε από το νοσοκομείο για να πάμε στο στούντιο. Η Άννα ηχογράφησε "Το απαγορευμένο", χωρίς καμία πρόβα, μπήκε μέσα και άρχισε να τραγουδάει. Ήταν όλοι σε σοκ. Το κρατήσαμε, δεν ηχογραφήθηκε ξανά"

6) Μια εκδρομή

Η αγαπημένη μου ιστορία τραγουδιού! Ναι, μιλάω για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι "Μια εκδρομή".

Έτος 2008. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ύστερα από μια μεγάλη απουσία από το χώρο, λόγω προβλημάτων υγείας, επιστρέφει στη δισκογραφία με το δίσκο "Στη διαπασών".

Ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με 16 (!) στιχουργούς και συνθέτες!

Ανάμεσα τους και ο Γιάννης Μηλιώκας, ο οποίος, όπως έχει εξομολογηθεί και ο ίδιος, όταν έμαθε ότι ο Μητροπάνος έψαχνε για συνθέτες, έκατσε και έγραψε το "Μια εκδρομή", ένα τραγούδι αφιερωμένο σε εκείνον και όσα περνούσε.

Έτσι λοιπόν, πήγε το τραγούδι στον Μητροπάνο, λέγοντας του ότι το είχε γράψει για εκείνον και μόνο. Αν δε του αρέσει, το πετάει στα σκουπίδια την ίδια στιγμή.

Ο Μητροπάνος, όμως, όχι μόνο του άρεσε, αλλά το ερμήνευσε και ζωντανά στον καλύτερο του ζωντανό δίσκο, με τίτλο "Τα τραγούδια της ζωής μου".

7) Άνθρωποι μονάχοι

Το απίστευτο τραγούδι της Βίκυ Μοσχολιού δε σηκώνει κουβέντα. Όχι. Όταν μιλάμε για το "Άνθρωποι μονάχοι", δεν έχουμε να πούμε κάτι.

Το τραγούδι εμφανίστηκε πρώτη φορά στο δίσκο "Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Σπάνο", γράφοντας ιστορία.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο στιχουργός του τραγουδιού, Γιάννης Καλαμίτσης, είχε δηλώσει στο περιοδικό "Δίφωνο", πως το τραγούδι προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο δίσκο! Συγκεκριμένα, είχε πει:

"Είχανε γράψει τις ορχήστρες στα άλλα τραγούδια και τους έλειπε ένα. Ο Μάνος Ελευθερίου βρήκε το στίχο μου πάνω στο πιάνο του Σπανού -τον είχα ταχυδρομήσει- και του είπε να το μελοποιήσει. Επειδή δεν γινόταν να μπει ορχήστρα, το τραγούδι δισκογραφήθηκε μόνο με κιθάρα. Δεν έκανε μεγάλη επιτυχία αμέσως, άργησε κάποια χρόνια να γίνει αγαπητό."

8) Πέρασα να δω

Αγαπημένη Δέσποινα Βανδή, στο τραγούδι "Πέρασα να δω", της αγαπημένης Αγγελικής Μακρυνιώτη!

Ένα καθαρά βιωματικό τραγούδι, για το οποίο η στιχουργός είχε δηλώσει στο Koolnews.gr:

"Είναι ένα από τα καινούργια μου τραγούδια. Το ''Πέρασα να δω'' της Δέσποινας Βανδή. Την ημέρα που ήμασταν στο στούντιο και το ηχογραφούσαμε, με είχε ρωτήσει και η Δέσποινα αν το κομμάτι αυτό είναι βιωματικό και της είπα πως πράγματι ήταν.

Μόλις μπήκε να το ηχογραφήσει, μετά το δεύτερο κουπλέ -αν θυμάμαι καλά- σταμάτησε η ηχογράφηση γιατί είχε βάλει τα κλάματα. Ήταν απ' τις πιο ωραίες στιγμές που έχω ζήσει ποτέ στο στούντιο. Αισθάνομαι, όμως, πως γράφοντας το, έχω εκθέσει απόλυτα τον εαυτό μου. Είπα πολλά..."

Πληροφοριακά, να αναφέρω ότι το τραγούδι το είχαν ερμηνεύσει σε ένα επεισόδιο οι πρωταγωνιστές της σειράς "New Girl"!

Μπόνους: Μη ξαναρθείς/Λείπει πάλι ο Θεός

Ναι. Θα κλείσουμε με δύο τραγούδια, τα οποία έχουν δύο κοινά:

Τη στιχουργό και τον συνθέτη!

Ναι. Θα μιλήσουμε για το "Μη ξαναρθείς" του Αντώνη Ρέμου και το "Λείπει πάλι ο Θεός" του Γιώργου Μαζωνάκη!

Πως το "Μην ξαναρθείς" κατέληξε στον Αντώνη Ρέμο, ενώ προοριζόταν για τον Γιώργο Μαζωνάκη; Πως έφτασε στα χέρια του τελικά το "Λείπει πάλι ο Θεός;".

Την αποκάλυψη έκανε ο στιχουργός και των δύο τραγουδιών, Γιώργος Σαμπάνης, στην εκπομπή "The 2Night Show":

"Είναι πολύ ιντριγκαδόρικη η ιστορία. Είναι δύο εξαίρετοι τραγουδιστές. Εγώ με τον Γιώργο ξεκίνησα από το 2008. Εκείνη τη στιγμή είχα γνωρίσει τη Νίκη Παπαθεοχάρη, μια εξαίρετη στιχουργό.

 Μου είχε δώσει τον στίχο και τον είχα καιρό. Κάποια στιγμή λέω θα γράψω όποιον στίχο πιάσω. Έπιασα το "Μην Ξαναρθείς" και μου βγήκε τελικά πολύ ωραία. Παίρνω τη Νίκη, της άρεσε και θα το έδινα στον Γιώργο. Του άρεσε πολύ του Μαζωνάκη κι όταν ήταν να πάμε στο στούντιο, είχε πυρετό", ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

"Η Νίκη νόμιζε ότι δεν ήθελε να το πει και το παίρνει και το δίνει στον άντρα της που συνεργαζόταν με τον Αντώνη Ρέμο. Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Την επόμενη ημέρα πάμε για καφέ και εμφανίζεται ο Αντώνης Ρέμος και μου λέει "σε ευχαριστώ πολύ". 

Εγώ τώρα δεν ξέρω αν πρέπει να χοροπηδήξω από τη χαρά μου που θα συνεργαστώ πρώτη φορά με τον Αντώνη Ρέμο ή να τσιρίξω από τα νεύρα μου γιατί το τραγούδι είναι να το πει ο Μαζωνάκης. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. 

Πώς το λέμε στον Γιώργο και τι να πούμε στον Αντώνη; Είπα τότε να κάνουμε τράμπα το τραγούδι και της δίνω τη μελωδία του "Λείπει πάλι ο Θεός". Μόνο έτσι ο Γιώργος δέχτηκε αυτό το πράγμα που δεν ξέρω καν αν ο Αντώνης το γνωρίζει. Εμείς οι στιχουργοί και οι συνθέτες τα κάναμε σαλάτα".

Και έτσι τελειώνει και το σημερινό μας άρθρο! Ένα άρθρο, ταξίδι στο χρόνο!

Αγαπημένες ιστορίες μα, πάνω απ'όλα, αγαπημένα τραγούδια.

Και διαχρονικά!

Κυρίως διαχρονικά.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε